Europian values

Tisková zpráva:

Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty vydává studii „Ruský vliv v Maďarsku – Případ Paks 2 a ruských vlivových snah prostřednictvím jaderné energie,“ jejímž autorem je maďarský analytik Dominik Istrate z budapešťského think-tanku Political Capital Institute. Publikace shrnuje základní fakta, souvislosti a zjištění o tom, co předcházelo a provázelo maďarské rozhodnutí postavit nové bloky v Paksi a realizací projektu pověřit přímo ruskou agenturu Rosatom, stejně jako dosavadní vývoj celého projektu. Vyplývá z nich, že projekt elektrárny Paks II a Dukovany II se v řadě ohledů podobají, a pokud MPO umožní účast Rosatomu v tendru, hrozí Česku podobná geopolitická rizika. Pro-ruské manipulace vicepremiéra Havlíčka Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty vyvrátilo ve své nedávné analýze „Lex Rosatom“.

V roce 2014 se maďarská vláda po návštěvě Ruska a setkání premiéra Viktora Orbána s ruským ministrem zahraničí Lavrovem nečekaně a rychle rozhodla pro výstavbu nových bloků v elektrárně Paks a bez vyhlášení tendru zakázku přidělila ruskému Rosatomu. Zároveň zajistila půjčku ve výši 250 miliard korun od ruské Sberbank. Projekt od začátku provází řada netransparentních rozhodnutí a postupně vyplouvají na povrch podezření na rozsáhlé korupční kauzy. Ve stejném roce se Maďarsko stalo výrazným obhájcem ruské zahraniční politiky. Tento koordinovaný postup, kdy Maďarsko slouží jako nejhlasitější spojenec ruských zájmů v EU, obě země domlouvají na každoročním summitu Orbán-Putin.

Jakub Janda, ředitel Bezpečnostního centra Evropské hodnoty situaci komentuje slovy:

,,The alliance between Hungary and Russia serves as a warning and deterrent to how hard we pay if we disobey Czech security institutions‘ recommendations on state sovereignty. The nuclear project is not the only reason for parking Hungary in the Russian Allied camp, but it is a very important building block, as it is a geostrategically important, long-term and expensive project for the Hungarian state. Although security institutions in the Czech Republic clearly warn against this scenario, Deputy Prime Minister Havlíček acts in the interests of the Russian Federation and pushes the Czech state into a one-way street, which will result in an increasing commitment of the Czech Republic to Russia. „

celá tisková zprava zde

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika